Så kan utbildningsdata användas för studievägledning

Bild: Shutterstock

Så kan utbildningsdata användas för studievägledning

Det ska vara lätt att hitta information om vilka skolor och utbildningar som finns i Sverige. SUSA-navet och Utbildningsguiden gör det enklare att nå ut med information om din utbildning och underlättar studie- och yrkesvägledning.  

Du kanske har hört talas om den nationella databasen SUSA-navet? Varje natt samlar databasen in information från nästan alla utbildningar som står under statlig tillsyn. Syftet är enkelt – att förenkla för olika aktörer att visa information om utbildningar på webbplatser och appar – som i slutänden hittas av personer som står inför ett val av skola eller utbildning. Från och med slutet av 2022 hämtar SUSA även information om komvuxutbildningar från Gotit (Alvis).

– Innehållet i databasen är tillgängligt för vem som helst som vill bygga en webbplats eller app, men kan också användas för planering och dimensionering av kursutbud, säger Eva-Marie Befring, Skolverket.

Eva-Marie Befring, projektledare på Skolverkets kommunikationsavdelning.

Vad krävs för att använda SUSA-navet?

Inom gymnasieskolan är det obligatoriskt för huvudmän att lämna in uppgifter om planerade program och inriktningar till SUSA-navet. För komvux-utbildningar finns inte det kravet ännu, men målet är att alla kommuner ska leverera för att fler ska hitta komvux-utbildningar men också för kommunernas arbete med planering och dimensionering av kursutbud och antal platser.

Om du använder Alvis för din vuxenutbildning och vill exportera utbildningsdata till SUSA-navet meddelar du bara Gotit att du önskar att den funktionen slås på. Det är möjligt att undanta enskilda utbildningar från exporten om man så önskar. Kom ihåg att fylla i antalet platser på dina utbildningar och uppdatera adressen.

Informationen i SUSA-navet finns tillgänglig i två olika, öppna, api:er. Mer information om dessa hittar du här. Det går också bra att kontakta susa@skolverket.se för stöd.

Utbildningsguiden

En av de webbplatser som hämtar utbildningsdata från SUSA-navet är Utbildningsguiden.

– På Utbildningsguiden kan du som är studie- och yrkesvägledare, elev eller vårdnadshavare hitta verktyg som underlättar valet av skola eller utbildning. Till skillnad från reklamfinansierade webbplatser är Utbildningsguiden en neutral webbplats som inte har som syfte att sälja något eller framhålla någon särskild utbildning eller utbildningsanordnare, berättar Eva-Marie Befring.

Att räkna ut meritvärden och jämförelsetal samt hitta och jämföra olika skolor på grundskole- och gymnasienivå är några av funktionerna. Här finns också information och inspiration för vuxna som ska välja utbildning.

Några funktioner på Utbildningsguiden

  • Hitta utbildningar för vuxna. Sök bland utbildningar och kurser på folkhögskola, yrkeshögskola, universitet/högskola, komvux och övriga konst- och kulturutbildningar. Även Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar kommer läggas in under 2023.
  • Guide för att göra studieval. En hjälp för att klargöra var du står och vad du vill uppnå.
  • Hitta yrken. Se yrkesbeskrivningar, lönestatistik och information om hur arbetsmarknaden ser ut för olika yrken och inspireras av yrken du kanske inte kände till.
  • Kontakt med studie- och yrkesvägledare. Hitta en vägledare i din kommun.

 


För mer information följ länkarna nedan:

SUSA
Utbildningsguiden
Alvis

 

Posted in Gotit |
Dela:

Verksamhetskonsult till Team Alvis (vikariat)

Vi behöver förstärka vårt team för vuxenutbildning med en driven skoladministratör/skolledare.  

 På Gotit skapar vi IT-stöd med syftet att förenkla och utveckla administrationen från förskola till vuxenutbildning. Programvaror som Skolplatsen och Alvis erbjuder skolorna ett stöd för att bl.a. administrera ansökningar, frånvaro, betyg och mycket mer.

”Att tillsammans utveckla morgondagens lärande” är vår vision. Tillsammans med våra kunder utvecklar Gotit de bästa lösningarna utifrån kundens behov. Vi satsar mycket på att bli en attraktiv leverantör men även en attraktiv arbetsplats och arbetar mycket med den personliga utvecklingen, både individuellt och i grupp. Som medarbetare på Gotit finns det stora möjligheter till vidareutveckling.

Vikariatet avser en tjänst inom Team Alvis. Teamet är ett glatt gäng med seriösa och målfokuserade individer som alla gör sitt bästa. Initialt kommer du arbeta för att förstärka kundsupport och projektledning. Efterhand när du växt in i rollen arbetar du med utbildning och verksamhetsutveckling. I rollen ingår även att tillsammans med säljare stärka förtroendet hos befintliga och nya kunder och att tillsammans med systemutvecklare prioritera och kvalitetssäkra produktutvecklingen.  


Vikariatet beräknas till ca 1 år inkluderande tid för introduktion och överlämning. Det finns goda förutsättningar för att vikariatet kan komma övergå i en tillsvidare anställning. 

 

Arbetsuppgifterna består av: 

  •  Support, dvs. stöd till våra kunder och användare av produkterna per telefon, e-post och i ärendehanteringssystem 
  • Utbildning av kunder i våra produkter och tjänster. I arbetet ingår en del resande då utbildningar sker hos kund. Du planerar kundernas utbildningar tillsammans med kund och övriga i teamet.  
  • Projektledning/kundansvarig, t.ex. i ett införandeprojekt eller förstudieprojekt 
  • Kundrelationer, dvs. vårda befintliga kundrelationer genom support, regelbundna kontakter och aktiviteter såsom användarträffar 
  • Demonstration av systemet för ny kund dvs. hjälp och stöd till säljare vid säljmöten. I arbetet ingår en del resande då demo sker hos kund. 
  • Produktutveckling, dvs. aktivt arbeta för att förbättra och förädla våra produkter  

 

Ort: Göteborg
Resor: Vanligtvis sker resor i tjänsten till kund när så möten och utbildningar genomförs. Med pandemin har det blivit vanligare med distansmöten och distansutbildningar.
Omfattning: Heltid
Sista ansökningsdag:  Sista ansökningsdag 10 februari 2023. Urval och intervjuer kommer dock att ske löpande. Tjänsten kan komma att bli tillsatt innan sista ansökningsdag, ansök därmed så snart som möjligt.
Tillträde: Snarast
För att ansöka: Skicka ditt CV till jobb@gotit.se 

Kvalifikationer:

Du som söker har troligtvis en akademisk bakgrund eller så har du förvärvat motsvarande kompetens genom längre arbetslivserfarenhet eller liknande. 
Det är önskvärt att du har yrkeserfarenhet av skoladministration/skolledning inom vuxenutbildning och vi ser det som en stor fördel om du har arbetat som skoladministratör/skolledare tidigare.  

 Det är meriterande om du har arbetat i eller kännedom om Alvis som administrativt stöd. 

 Erfarenhet från projektledning och av att hålla utbildningar är också meriterande men inget krav. Det är viktigt att du behärskar svenska flytande i både tal och skrift.  

 Utöver våra kompetenskrav är rätt inställning och attityd viktigt. För att passa in i rollen är du serviceinriktad, kreativ och ödmjuk. Det krävs flexibilitet och att vara en lagspelare samtidigt som man har ett stort kundfokus.  

 Vi ser positivt på om du har intresse för att vidareutveckla din kompetens, vidare är du duktig på att skapa relationer och är inte rädd för att tala inför en grupp. Att du är strukturerad och tycker om att arbeta självständigt är viktigt men även att du kan fungera väl i ett team. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
 

Organisations-/företagsbeskrivning:  

Gotit är ett IT-företag med moderna system för skolverksamheter. Det har vi gjort sedan starten 1996. Men vi är mer än så om du frågar våra användare, de som arbetar med skoladministration och som får skolan att flyta på och fungera. Genom att göra deras jobb lättare och allt smidigare skapar vi en kedja av fördelar som sprider sig över hela skolan. Effekterna, de hamnar till slut i klassrummet. I undervisningen. I ett bättre lärande. 

Posted in Gotit |
Dela:

Information gällande leverans av mail som skickas från våra tjänster

2023-01-09 kl 08:00 Mail som skickas via våra tjänster ska nu fungera igen. 

2023-01-05 kl 09:33 Mail som skickas via våra tjänster där mottagaren använder sig av Microsoftklienter (Outlook och Office) hamnar i skräppost.

2023-01-04 kl 08:17 Mail som skickas via våra tjänster där mottagaren använder sig av Microsoftklienter (Outlook och Office) hamnar i skräppost.

2023-01-03 kl 15:53 Uppdaterad information gällande mail. Vår leverantör meddelar nu att det har gjorts åtgärder kring detta under dagen men att det är först imorgon vi kommer att se resultatet av åtgärderna.

2023-01-03 Mail som skickas via våra tjänster där mottagaren använder sig av Microsoftklienter (Outlook och Office) hamnar i skräppost eller hindras från att komma fram. Mottagaren använder sig av exempelvis Gmail hamnar i mottagarens inkorg. Orsaken är förmodligen en uppdatering som gjorts av Microsoft. Vi jobbar tillsammans med vår mailleverantör för att hitta en lösning på den uppdatering som gjorts. Vi kommer att återkoppla med ny information så snart vi kan.

 

Posted in Gotit |
Dela: