Livsviktig språkutveckling startar i förskolan

Livsviktig språkutveckling startar i förskolanBild: Jacob Lund

Livsviktig språkutveckling startar i förskolan 

Ett av de viktigaste verktygen för att klara sig bra i livet, som skolan kan ge till sina elever, är ett rikt och avancerat språk – och grunden för detta läggs redan i förskolan.

För att ge barnen en bra grund i livet är det viktigt att skolan ger dem ett rikt ordförråd, och det är också viktigt att börja tidigt. Forskning visar att barn som lämnar förskolan med 2 000 ord löper stor risk att vid 17 års ålder endast ha 15 000 ord i sitt aktiva ordförråd. De som däremot lämnar förskolan med 8 000 ord tillhör den grupp som vid 17 års ålder har över 70 000 ord att aktivt arbeta med. Det är med andra ord svårt att hinna i kapp när man ligger efter från start – i stället bara ökar skillnaderna med tiden.

– Om man har språket med sig är det större chans att man klarar av skolan både i låg- och mellanstadiet, och det är mindre risk att det går snett i högstadiet. Studier visar att om man kommer in på gymnasiet så går det bättre i livet, säger Malin Videkorp, rektor för Pysslingen Förskolor i Helsingborg.

Språk bygger identitet

Förutom att underlätta lärande menar Malin Videkorp att språket är en demokratisk rättighet, genom att man kan tala om vad man vill och behöver. Ett rikt språk bygger också identitet och självkänsla, och motverkar segregation.

Om man inte jobbar med elevens språk så kan det få negativa effekter. Till exempel blir de kognitiva utmaningarna högre. Barnen kan få bristande motivation för att de inte förstår sammanhang, och kan bli frustrerade och utåtagerande för att de har svårt att få fram det de vill säga. Lägre självkänsla, bristande koncentration och en känsla av meningslöshet är andra problem som kan uppstå.

Målmedvetet arbete

Det är av dessa skäl som Pysslingen i Helsingborg aktivt arbetar med att stärka barnen i deras språkutveckling.

– Målmedvetet arbete gör skillnad, det visar forskningen. Vi arbetar mycket med bildstöd, till exempel ”känslokort” som stöd för att prata om känslor. Vi jobbar också med både bild och text för att beskriva dagens planering. Det hjälper barnen att sätta ord på saker, och att veta vad dagen ska innehålla skapar ett lugn. Även vid måltider kan man arbeta med språket, för att till exempel ge barnen möjlighet att kunna välja mjölk eller vatten till maten. Små barn är sugna på att ta till sig kunskaper, och sätter gärna ord på saker.

Verktyg för samarbete

Barnen uppmuntras också till att samarbeta och hjälpa varandra, och därmed utveckla sina språkkunskaper. Ett exempel är att tillsammans jobba med enkel programmering av en robot och få den att ta sig mellan olika punkter på en karta. Samarbetet kräver språk för att kunna diskutera, förklara och hjälpa varandra.

– Det är inte bara barnen som har nytta av språket, det kan också gälla vårdnadshavarna. För att stärka språket hemma har till exempel varje förskola ett bibliotek där familjerna kan låna böcker som de kan läsa tillsammans, säger Malin Videkorp.

För att lyckas är det dock viktigt att få med sig personalen, menar hon.

– Utan dem händer det inget, så det är viktigt att vi jobbar med dem och ger dem rätt kunskaper. Ibland får vi barn som inte har ett enda ord med sig, och vi måste vara förberedda för att möta deras behov.

Att främja barnens språkutveckling är en av förskolans viktigaste uppgifter, säger Malin Videkorp. Framtidsutsikterna ser väldigt olika ut för de barn som lämnar förskolan, beroende på vilka verktyg för att utvecklas som de fått med sig. De där 70 000 orden gör stor skillnad i livet.

Posted in Gotit |
Dela: