Bild: Jacob Lund
Förändrat betygssystem och nytt innehåll ska modernisera och förbättra utbildningen
Den 1 juli 2025 införs ämnesbetyg i gymnasieskolan, vilket innebär omfattande förändringar för utbildningssektorn. Reformen Gy25 syftar till att ge eleverna utökade möjligheter att kontinuerligt förbättra sina betyg och samtidigt göra utbildningen mer relevant och inkluderande genom en omfattande uppdatering av ämnesinnehåll. Som ledande inom skoladministration arbetar Gotit nu aktivt med att anpassa sina system för att möta de nya kraven.
Skolan står inför stora förändringar i år när ämnesbetyg ersätter kursbetyg. Syftet med införandet är att ge elever möjlighet att kontinuerligt förbättra sina resultat under utbildningens gång – något som kan öka motivationen och förbättra lärandet.
– Det nya betygssystemet liknar en kunskapstrappa där varje steg bygger på det föregående. När en elev klarar en högre nivå med godkänt betyg ersätter det automatiskt betyget från de lägre nivåerna, berättar Andreas Öhman, teamledare på Gotit.
Reformen innebär också att de fem nationella minoritetsspråken – finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska – får egna ämnesplaner. Elever som tillhör en nationell minoritet får rätt till modersmålsundervisning utan krav på förkunskaper. Dessutom introduceras nya ämnen för att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv, däribland AI, retorik på engelska, tillämpad psykologi och solcellsmontering.
– Det blir en modernisering av innehåll som bättre speglar samhällsutvecklingen, hållbarhet och jämställdhet. Att de nationella minoritetsspråken får egna ämneskoder är ett viktigt steg för att synliggöra dem i utbildningssystemet och stärka deras ställning, säger Andreas Öhman.
Uppdateringen gäller för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan, vilket innebär att både ämneskoder och ämnesinnehåll genomgår en helhetsöversyn. Gotit arbetar aktivt för att möta de nya kraven och fortsätter att stödja skolor i denna omställning.